365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van dinsdag 28 augustus 2012 :

Zorg voor goede interne communicatie bij een reorganisatie

Categorie: Binden en boeien | 2.453 keer | Door: Martijn Hemminga

De crisis hakt erin bij werkgevers en reorganisaties zijn aan de orde van de dag. Bij goed werkgeverschap hoort op een goede manier afscheid nemen van medewerkers. Interne communicatie is hierbij essentieel. Communicatie naar de mensen die de organisatie moeten verlaten, maar ook richting de achterblijvers. Want voor u het weet verlaten meer mensen de organisatie dan u lief is.

Communiceer eenduidige en helder naar medewerkers

Het is belangrijk dat u uw medewerkers goed informeert. Het verhaal moet eenduidig zijn en begrijpbaar voor alle medewerkers. Mensen houden niet van onzekerheid, dus iedere onzekerheid die u kunt wegnemen zorgt voor minder onrust. Naast goede communicatie is het tonen van begrip vanuit het management belangrijk. Door betrokkenheid te tonen, geeft het management aan zich er van bewust te zijn wat voor impact de reorganisatie op haar werknemers heeft. Door een bepaalde openheid over de reorganisatie te betrachten, kunnen werknemers wennen aan hun nieuwe situatie. Tevens biedt het hen de gelegenheid tijd en ruimte om met eigen ideeën te komen. Mede hierdoor krijgen geruchten minder kans.

Rest van het artikel lezen?

Neem dan een abonnement op amcexpert.nl en lees het artikel ‘Zorg voor duidelijke interne communicatie bij reorganisaties’. Amcexpert.nl is hét  online platform over arbeidsmarktcommunicatie voor kennis + advies.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website