365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van dinsdag 21 augustus 2012 :

Zorg dat uw recruitmentsite aan de cookiewetgeving voldoet

Categorie: Recruitmenttechniek | 2.247 keer | Door: Martijn Hemminga

In juni is de nieuwe cookiewetgeving ingegaan voor websites in Nederland. Volgens deze nieuwe wet moeten websites bezoekers informeren over de cookies die tijdens het websitebezoek worden geplaatst en gebruikt. Daarnaast moet expliciet toestemming worden gevraagd voor het plaatsen van niet-functionele cookies. In deze tip van de week leest u wat dit betekent voor uw recruitmentsite.

Cookies?

Cookies zijn kleine bestanden die uw voorkeuren tijdens het surfen onthouden en opslaan op uw computer. Er zijn functionele cookies die bezoekers helpen bij het technische goed kunnen tonen van de site (zoals een meer pagina’s tellend sollicitatieformulier) en het surfen te vergemakkelijken door voorkeuren te onthouden (zoals wachtwoorden en taalinstellingen). Voor het plaatsen van functionele cookies hoeft geen toestemming worden gevraagd. Daarnaast zijn er niet-functionele cookies die worden gebruikt om bezoek te registeren, zoals webstatistieken (Google Analytics) en profiling (op basis van klikgedrag specifieke content zoals vacatures onthouden/aanbieden). Voor het plaatsen van niet-functionele cookies moet wel toestemming worden gevraagd.

Wetgeving?

Volgens de Nederlandse wetgeving moet een bezoeker bij het eerste websitebezoek expliciet toestemming verlenen voor het plaatsen van cookies. Binnen de Europese wetgeving is het verlenen van toestemming voor cookies middels de browserinstelling(en) al voldoende. Nederlandse toezichthouder OPTA geeft aan dat het informeren en verkrijgen van toestemming niet kan geschieden door middel van een  verwijzing naar bijvoorbeeld: algemene voorwaarden of privacy statements. Voor cookies van derden, zoals Google Analytics, gaat de Nederlandse wetgeving nog wat verder. Indien sprake is van opslag van persoonsgegevens, moet een website zich te conformeren aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Dit was al verplicht, alleen geldt er nu de omgekeerde bewijslast. Als u toestemming heeft voor het plaatsen van een cookie houdt dit niet automatisch in dat u ook toestemming heeft op grond van het WBP.

Recruitmentsite?

Ondanks dat de wet sinds 5 juni is ingegaan, wordt deze nog niet gehandhaaft. Er is dus nog geen grote haast om direct uw recruitmentsite 100% aan te passen aan de wet. De OPTA gaat pas vanaf 1 januari 2013 de wet handhaven. Dit wil overigens niet zeggen dat u niets moet doen. Een goed werkgever betekent dat u de privacy van medewerkers en potentiële medewerkers serieus neemt. Een werkgever kan zich positief onderscheiden van veruit de meeste werkgevers die tot nu toe de nieuwe wetgeving negeren.

Meer informatie

Een uitgebreide versie van deze tip vindt u op Recruitmentsites.info. U leest hier onder meer wat u minimaal kunt doen, wat u officieel moet doen en op welke verschillende wijzen u kunt vragen om toestemming voor het gebruik van cookies. Ga naar het artikel Wat betekent de cookiewetgeving voor de recruitmentsite?.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website