365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van dinsdag 8 mei 2012 :

Haal een kandidaat zelf op en breng hem/haar zelf weg

Categorie: Selectie | 2.462 keer | Door: Martijn Hemminga

Een belangrijk onderdeel van het selectieproces zijn de sollicitatiegesprekken. De werkgever kan in een gesprek kennis maken met de kandidaat en vice versa. Voor u als werkgever is het vaak een stuk minder spannend dan voor een sollicitant. Het ideale moment om het ijs te breken is wanneer u de kandidaat zelf ophaalt bij de receptie.

Kandidaat op zijn/haar gemak stellen

Wanneer u een kandidaat zelf ophaalt, kunt u de kandidaat ontmoeten op een moment dat hij/zij nog niet in het sollicitatiegesprek zit. De kandidaat laat dan iets meer van zichzelf zien, zoals o.a. lichaamstaal, zodat u een beter beeld kunt krijgen van de persoon. Wanneer u vervolgens de kandidaat meeneemt naar de spreekkamer kunt u onderweg de kandidaat op zijn/haar gemak stellen met vragen als “Kon je het goed vinden?” en “Ben je hier al eens eerder geweest”. Tevens kunt u, indien nodig, nog iets vertellen over de tweede selecteur die bij het gesprek aanwezig is.

Candidate experience

Het sollicitatiegesprek maakt onderdeel uit van de kandidaatbeleving. Tijdens de wandeling naar de spreekkamer kunt u ook een kleine rondleiding maken door de organisatie. Zo krijgt de kandidaat een beeld van zijn/haar toekomstige werkplek en kunt u meteen kijken hoe de kandidaat omgaat met potentiele collega’s.

Breng de kandidaat ook naar de receptie

Wanneer het sollicitatiegesprek is afgelopen, is het ook slim om de kandidaat even weg te brengen. U kunt dan niet alleen vragen hoe de kandidaat het gesprek heeft gevonden, maar ook nog een vraag (opnieuw) stellen, omdat het antwoord tijdens het gesprek er niet helemaal uitkwam. De kandidaat zal na het verlaten van de gesprekskamer zich weer beter op zijn/haar gemak voelen en een ander/eerlijker antwoord geven.

Kort het gesprek in

Om kandidaten zelf op te halen en weg te brengen, zult u het gesprek misschien wel moeten inkorten naar 45-50 minuten. Maar de ervaring leert dat het inkorten van het gesprek dit meer dan waard is, door het beeld wat u krijgt van de kandidaat voorafgaand en na het gesprek.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website