365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van maandag 28 november 2011 :

Vermijd clichés bij het schrijven van vacatureteksten

Categorie: Personeelswerving | 3.846 keer | Door: Martijn Hemminga

Een vacaturetekst is niet compleet zonder zachte criteria en cultuuromschrijving. Er moet tenslotte ook een klik zijn tussen de kandidaat en de werkgever. Alleen betekent in de praktijk dat vacatureteksten vol staan met clichés waarvan de lezer eigenlijk geen idee heeft wat er nu exact wordt bedoeld.

Containerbegrippen

Informeel, ambitieus, dynamisch. Het is haast niet meer mogelijk om deze woorden niet tegen te komen in vacatureteksten. Uit het onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie blijkt dat het vocabulaire van werkgevers zich veelal beperkt tot een kleine hoeveelheid open deuren en containerbegrippen. Tijdgebrek en haast spelen dus een rol, maar ook een gebrek aan creativiteit bij het schrijven van zowel competentieprofielen als cultuuromschrijvingen. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat veel werkgevers op zoek zijn naar dezelfde kandidaat. De ideale kandidaat moet vooral zelfstandig en flexibel zijn. Zo komt de term ‘zelfstandig’ in diverse varianten voor in meer dan een derde van de onderzochte vacatures. Andere veelvoorkomende termen zijn ‘uitdagend’ en ‘professioneel’.

Tabel 1: Percentage vacatures waarin term voorkomt

Standaard woord Gemiddeld gebruik in %
Zelfstandig(e)(-heid) 36%
Flexibel(e)/Flexibiliteit 24%
Uitdagend(e)/uitdaging(en) 18%
Dynamisch(e) 16%
Professioneel/professionele 16%
Informeel/informele 14%
Enthousiast(e)/enthousiasme 14%
Ambitieus/ambitieuze/ambitie(s) 14%
Resultaatgericht(e)(-heid) 12%
Klantgericht(e)(-heid) 12%
Initiatief(rijk)/initiatieven 11%
Marktconform 10%
Open 10%

Maak het concreet

Schrijf in een vacaturetekst de betekenis op van het clichéwoord dat u wilt gebruiken. In plaats van een ‘flexibele instelling’ geeft u aan dat ‘er af en toe moet worden overgewerkt’. En een ‘informele cultuur’ omschrijft u als ‘niemand heeft een eigen kamer en om de beurt dekken we de tafel. Van secretaresse tot directeur.’ Door uw vacatureteksten net wat anders te schrijven, creëert u een unieke en onderscheidende positionering in de arbeidsmarkt.

Meer informatie

Meer informatie over het onderzoek vindt u op Vacatureteksten.info.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website