365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van dinsdag 20 september 2011 :

Bereken de instroom op de arbeidsmarkt over 4 jaar

Categorie: Accountability | 2.390 keer | Door: Martijn Hemminga

Hoe kunt u weten hoeveel afgestudeerden over 4 jaar ongeveer de arbeidsmarkt opstromen? De huidige instroomcijfers op opleidingen bieden uitkomst. Door deze cijfers een aantal jaar door te trekken en de tussentijdse uitval eraf te halen,krijgt u een redelijk beeld van het aantal starters in uw sector op MBO, HBO of WO-niveau.

Extrapoleren

Door te kijken wat de instroom in een bepaald jaar is, kunt u hier de opleidingsduur bij optellen met een jaar speling. Uiteraard is er sprake van een bepaalde uitval. In sommige gevallen is dit terug te vinden op de websites van sectororganisaties, maar u kunt het ook bij benadering uitrekenen. Om een idee te hebben heeft u oudere instroom en uitstroomcijfers nodig. Stel dat in 2005 100 mensen een HBO-opleidingen gingen doen en in 2009 studeerden er 60 af, dan is er een uitval van 40%. Onder normale omstandigheden zal de instroom van 2011 en de uitstroom van 2015 zich ook in die richting begeven. Het zijn geen exacte cijfers, maar het geeft u wel richting. 

Sectororganisaties

Voor ieder opleidingsniveau is er een sectororganisatie of vereniging. Voor WO-opleidingen is dat de VSNU, voor HBO-opleidingen de HBO raad en voor MBO-opleidingen de MBO. Onderstaande links brengen u rechtstreeks naar de cijfers van de verschillende opleidingen.

Ministerie

Maar u kunt natuurlijk ook nog op de website van het ministerie terecht voor informatie over instroom en uitstroom van opleidingen. Hier vindt u bijvoorbeeld ook cijfers van het voortgezet onderwijs.

Opleidingen

Last but not least kunt u per opleiding gegevens vinden op de websites van de verschillende opleidingen. Zo kunt u bijvoorbeeld informatie vinden van die opleidingen die bij uw organisatie in de buurt zitten om de groote van uw startersarbeidsmarkt te bepalen.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website