365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van maandag 19 september 2011 :

Stel een beleid op voor alumni recruitment

Categorie: Employee relationship management | 2.324 keer | Door: Martijn Hemminga

Het aannemen van oud-medewerkers gebeurt geregeld bij organisaties. Veelal ligt er geen beleid aan ten grondslag. Maar het hebben van een alumni recruitmentbeleid zorgt ervoor dat de terugkeer van oud-medewerkers een grotere bron van instroom wordt. Veelal tegen lagere kosten.

Alumni recruitment

Alumni recruitment, ook wel boomerang recruitment genoemd, is het contact onderhouden met oud-medewerkers ten einde hen na verloop van tijd weer terug binnen te halen. De helft van de Nederlandse managers zou een oud-werknemer weer in dienst nemen. Dit is de belangrijkste conclusie uit een internationaal onderzoek dat een aantal jaar geleden is uitgevoerd door Robert Half Finance & Accounting. Met een alumni recruitment beleid wacht u niet af tot oud-medewerkers zelf contact met u opnemen, maar neemt u zelf het initiatief.

Hele artikel lezen?

Neem dan een abonnement op amcexpert.nl en lees het artikel ‘Houd een 100-dagen gesprek met nieuwe medewerkers’. Amcexpert.nl is hét  online platform over arbeidsmarktcommunicatie voor kennis + advies.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website