365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van dinsdag 15 mei 2012 :

Herhaal de functie een aantal keer in de vacaturetekst

Categorie: Algemeen | 2.385 keer | Door: Martijn Hemminga

De functietitel is de eerste en belangrijkste deel waarop een vacaturetekst door de doelgroep wordt herkend. De functitel moet dus herkenbaar zijn voor de potentiële kandidaten. Omdat veel mensen tegenwoordig op een vacaturetekst binnenkomen via een zoekmachine, is het slim om een aantal keer de functietitel te herhalen.

Keyword density

Wanneer een woord of woordcombinatie een aantal keer wordt herhaald noemen we dit keyword density, oftewel trefwoordendichtheid. Hieraan wordt een procentueel getal gehangen wat aangeeft hoe relevant het woord of combinatie van woorden kan zijn. Een hoge keyword density kan uiteindelijk weer invloed hebben op de ranking van een webpagina in de zoekresultaten van een zoekmachine of jobboard. De keyword density van een vacature- of reguliere webpagina wordt berekend door het totaal aantal woorden te delen door het aantal maal dat het woord of woordengroep wordt herhaald. Een juiste keyword density is 2 tot 8%. Indien de dichtheid van een woord hoger is, kan dit, afhankelijk van de gebruikte zoekmachine, juist een negatief effect hebben op de ranking van een pagina op het betreffende woord. Vanzelfsprekend is een te lage keyword density ook niet bevorderlijk.

Overigens hecht een zoekmachine als Google steeds minder waarde aan keyword density, maar bij goed gebruik kan het zeker geen kwaad. Binnen jobboards zoals Monsterboard.nl werkt het ook goed en wordt uw vacaturetekst hoger getoont in de zoekresultaten.

Verspreid over de hele vacaturetekst

Het herhaald gebruik van een functietitel heeft impact op de vindbaarheid, maar uiteraard moet u de leesbaarheid ook in het oog houden. Dit betekent dat u de functietitel niet binnen een alinea van een vacaturetekst moet herhalen, maar verspreid over de hele tekst. In feite zou u in iedere alinea zonder problemen de functietitel nog een keer kunnen herhalen met een maximum van 5 keer. Daarmee wordt de vacaturetekst beter vindbaar zonder nadelige gevolgen voor de leesbaarheid.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website