365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van dinsdag 18 oktober 2011 :

Zet de naam van de leidinggevende in een vacature

Categorie: Personeelswerving | 2.020 keer | Door: Martijn Hemminga

Sommige werkgevers plaatsen geen contactgegevens van de leidinggevende/vacaturehouder in de vacaturetekst. Veelal is er de angst dat deze mensen worden platgebeld door kandidaten of werving- & selectiebureaus. Maar door geïnteresseerden niet de kans te bieden om met hun toekomstige leidinggevende te communiceren, laat u ook kansen liggen.

Functieinhoud

85 procent van de mensen kiest een nieuwe baan om de functieinhoud. En wie kan nu beter vertellen wat een functie inhoud dan de leidinggevende/vacaturehouder. Zeker bij sterk inhoudelijke georiënteerde functies die ook nog eens lastig invulbaar zijn willen kandidaten niet eens met recruiters of P&O’ers praten.

Stroomlijnen

Het aantal bellers valt in de praktijk over het algemeen mee. Wilt u de belletjes meer stroomlijnen, laat mensen dan een e-mail sturen of plaats een tijdstip in de vacaturetekst dat de leidinggevende/vacaturehouder bereikbaar is.

Op de koop toenemen

En de belletjes van werving- en selectiebureaus? Geef uw leidinggevenden/vacaturehouders instructies mee hoe ze hier mee om moeten gaan. Zelfs met het plaatsen van de zin ‘Acquisitie wordt niet op prijs gesteld’, zullen ze proberen contact op te nemen. Neem dit op de koop toe, want uiteindelijk is het belang van de kandidaat het grootst.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website