365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van dinsdag 16 augustus 2011 :

Gebruik geen positieve discriminatie in uw werving

Categorie: Personeelswerving | 1.720 keer | Door: Martijn Hemminga

‘Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar…’ en ‘wij moedigen mensen van allochtone afkomst aan om…’. Voorbeelden van teksten waarbij werkgevers denken dat ze zo de juiste personen aantrekken, maar in werkelijkheid juist de doelgroep afstootten. Mensen willen niet worden aangenomen om wie ze zijn, maar om wat ze kunnen.

Inclusion in plaats van exclusion

Bij werving dient u op een andere manier te laten zien dat u een diverse werkgever bent. Het concreet benoemen dat u voorkeur uitgaat naar een bepaalde groep, zorgt er niet alleen voor dat u andere doelgroepen uitsluit, maar ook dat de door u gewenste doelgroep afhaakt. Door juist te laten zien hoe divers u bent in combinatie met specifieke arbeidsvoorwaarden, mediainzet en fotografie kunt u veel meer bereiken.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website