365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van dinsdag 2 augustus 2011 :

Haal een beter rendement met een strategisch recruitmentplan

Categorie: Strategie | 2.258 keer | Door: Martijn Hemminga

Recruitment wordt vooral gezien als een ‘doen’. In de praktijk betekent dit dat maar weinig organisaties meerjaren plannen hebben op het gebied van recruitment. Terwijl een uitgedachte strategie niet alleen helpt om intern draagvlak en budget te krijgen, maar zorgt ook voor een beter rendement.

Hoger rendement

Het wel of niet hebben van een strategisch recruitmentplan is sterk van invloed op het rendement van de wervingsinspanningen blijkt uit het boek van Hans Hoekstra en Jelle Dijkstra: Recruitmentkengetallen. De basis van het boek vormt een steekproef onder 226 Nederlandse organisaties. Organisaties die een strategisch recruitmentplan hebben geformuleerd, nemen meer toptalent aan (16% i.p.v. 13%), nemen minder (achteraf) ongeschikte kandidaten aan 9% i.p.v. 12%), weten meer vacatures te vervullen (90% i.p.v. 83%) en doen dat bovendien in minder tijd (32 dagen i.p.v. 42 dagen).

Meer informatie

Meer informatie over ken- en stuurgetallen binnen recruitment vindt u in het boek Recruitmentkengetallen. Op donderdag 1 september vindt u op 365xamc.nl meer over de inhoud van het strategisch recruitmentplan.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website