365xamc.nl    |    Nr29    |    Nr29 blogt      
 
Homepage 365xamc.nl
arbeidsmarktcommunicatietip van de week
 
De tip van woensdag 16 februari 2011 :

Schrijf een vacaturetekst altijd in de tweede persoon

Categorie: Personeelswerving | 2.680 keer | Door: Martijn Hemminga

Een vacaturetekst is geen informatieve tekst. Een vacaturetekst moet werven en dus moet de tekst wervend worden geschreven. Een van de manieren om dit te doen is de vacaturetekst te schrijven in de tweede persoon enkelvoud: je/jij of u. Alleen door mensen rechtstreeks aan te spreken, kunt u een aansprekende vacaturetekst krijgen.

Geen derde persoon

Een vacaturetekst die geschreven is in de derde persoon voelt als een afstandelijke tekst. De lezer heeft bij het gebruik van teksten als ‘de ideale kandidaat…’ of ‘hij/zij…’ het idee dat er over iemand anders wordt geschreven. De lezer voelt zich dus niet persoonlijk aangesproken.

Spreek uw doelgroep aan

Door in een vacaturetekst je, jij of u te gebruiken betrekt u een lezer in de tekst waardoor deze meer binding krijgt met de vacature. De binding verhoogt vervolgens de kans dat mensen daadwerkelijk gaan solliciteren. Uiteraard is hier wel meer voor nodig dan alleen de tweede persoon te gebruiken.

Meer informatie

Meer informatie over het schrijven van doelgroepgerichte en wervende vacatureteksten krijgt u op 10 maart tijdens de workshop Schrijven van vacatureteksten. Wanneer u zich inschrijft voor vrijdag 25 februari krijgt u 10% korting. Vermeld hiervoor wel bij aanmelding: 365xamc.nl.

Recente arbeidsmarktcommunicatietips

19-12-2012 | Met korting naar de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie
11-12-2012 | Infographic: Hoe generatie Y denkt over werk en technologie
05-12-2012 | Laat sollicitanten een dag meelopen
27-11-2012 | Het Employer Brand Netwerk
20-11-2012 | Infographic: woordgebruik in vacatureteksten

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website